De Volkskrant: Songwriter die furore maakte als paragnost

Interview uit een oude Paravisie:

Doodnormaal

André Groote is paragnost/paranormaal genezer en droomuitlegger. Als klein kind had hij voorspellende dromen. Daar schrok hij niet van, dat was voor hem doodnormaal. "Ik heb altijd al dingen gezien, dingen die later echt gebeurden. Bij ons thuis vond iedereen dat gewoon. Er werd niet over gesteggeld of zo. Voor mij was het ook niet iets om van te schrikken of weg te duwen. Dat deel hoorde bij mij." Het belangrijkste in deze wereld is de natuur zelf. "Zonder water geen zee en zonder geest geen natuur. Wij horen bij de natuur. We realiseren het ons niet zo, maar volgens mij is er nergens anders zoiets moois te vinden."

Openhartig zegt hij: "Weet je waar ik zo bang voor ben, dat als we dood zijn, er tegen ons gezegd wordt:

U komt zojuist uit het paradijs, vertel…, is het er nog steeds zo prachtig? Helaas, wij mensen helpen ons paradijs aardig in de vernieling. We zorgen er niet goed voor. Met het water bijvoorbeeld gaan we behoorlijk slordig om. Het is een vuilnisbelt voor chemicaliën, hormonen, medicijnen en andere milieuvijandige troep. En juist water is van levensbelang voor alles wat ademt en leeft. Zou de mens zich wel eens realiseren dat hij zelf ook voor zeventig procent uit water bestaat. Het water is van een eeuwige cyclus, ontstaan vanaf het begin van de aarde. Ik weet het zeker, in mij en in ons allemaal stroomt het water van de mammoet en de dinosaurus.

Daarom kan ik met de vraag hoe oud ik ben, moeilijk uit de voeten. Mijn kalenderleeftijd doet er echt helemaal niet toe. In mijn visie ben ik eeuwenoud, misschien wel, miljoenen jaren. Mensen zouden zich meer bewust moeten zijn van de cycli in de natuur. Het past allemaal wondermooi en als je je dat realiseert, ga je de natuur meer waarderen en krijg je ook meer respect voor al het leven om je heen. Denk maar eens aan de appel van Adam en Eva. Eva at de appel uit het paradijs en dat deed pijn. Nu was er inderdaad geen zaad meer. De natuurlijke gang der dingen werd abrupt onderbroken."

 Zelfrespect

"De mens gebruikt de natuur en wil haar beheersen. De planten en dieren zijn ons voor geweest, natuurlijke vijanden hebben we uitgeroeid en nu gaan we aan onszelf sleutelen. We krijgen waarschuwing op waarschuwing. In de vorm van zware regenbuien en zware stormen. En wat dacht je van de ozonlaag. Maar de mensheid hoort of ziet niets. Ook de natuur om ons heen verandert in rap tempo. Vroeger bijvoorbeeld, hadden de dennenbomen van die 'rokjes met naalden' onder aan de stam. Nu zijn de stammen aan de grond helemaal kaal. Of ik er echt iets tegen kan doen, nee dus. Ik juich als ik ergens lees dat het met het verdwijnen van de ozonlaag iets minder snel gaat dan de wetenschap eerst dacht.

Voor de aarde is het van levensbelang dat de mensen meer zelfrespect hebben. Zelfrespect zou in de plaats moeten komen van de zonde. Het is immers grote onzin dat we zondig geboren zijn. Dat is ons aangepraat. We moeten afleren om te experimenteren met andere levende organismen en met elkaar.

En we moeten onze relatie met de natuur beter leren begrijpen. De verspilling van grondstoffen, het vernielen van de regenwouden, en de exploitatie van onze natuurlijke rijkdommen, het laat zien hoe onverantwoordelijk we bezig zijn met het kostbare bezit aarde."

 Medische stand

"Mijn ervaringen in mijn praktijk zijn niet direct herkenbaar voor de betrokkenen uit mijn praktijk, maar meer in het algemeen. Er zitten wel wat zaken in mijn hoofd, waarover ik het wil hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan een kinderloos echtpaar, dat ik heb begeleid. Uiteindelijk is er een kindje geboren met een zeldzame erfelijke afwijking. De vrouw werd voor de tweede keer zwanger. De reguliere medische stand riep moord en brand 'Mevrouw, meneer hoe kunt u dat nu doen, enzovoorts, enzovoorts.' Tijdens die tweede zwangerschap heb ik het echtpaar opnieuw bijgestaan en ik wist zeker dat er een gezond kind zou worden geboren. En ik had gelijk, hun tweede kind was hartstikke gezond.

Ja, de medische wetenschap zou liever zien dat paranormale zieners en genezers alleen maar fouten maken. Die sceptici willen niet dat het paranormale bestaat. Deze culturele heren van de wetenschap willen heersen over de mensheid. Ik heb meer dan eens gevraagd om een vergelijkend onderzoek met de medische stand, maar ze zijn bang, ze durven het niet aan.

't Wordt aantrekkelijk als de mensen serieuze vragen hebben. Wat wel of juist niet kan. Ik wil het paranormale ontdoen van zijn geheimzinnigheid en met zachte aanhoudendheid vertellen wat ik voel en zie. Ik wil die geheimzinnigheid te lijf gaan op de manier zoals de homeopathie werkt. Eerst meegaan met de kwaal en dan op een rustige en kalme manier helpen genezen."

 Blue

"Vroeger heb ik veel gelezen. Maar dat wat ik zocht, vond ik niet. Liever kijk ik een dier in de ogen, dat levert me meer dan duizend pagina's kennis. Wel heb ik met veel bewondering de bibliografie van de Amerikaan Edgar Casey gelezen. Ook hij was paranormaal begaafd en heeft veel mensen begeleid en geholpen door zijn gave.

Woorden als geloof, hoop en liefde zeggen me niet zoveel. Liever gebruik ik het Engelse woord blue. Blue kan duizend en een dingen zijn en juist dat spreekt me aan. Ik hou niet van vakjes."

(Interview uit een oude Paravisie)

Copyright © 2019 André Groote