André en Henk Groote in Rocktrax op 4 februari 2006 op VechtdalFM na bijna 40 jaar eindelijk op de radio met nog nooit gedraaide opnames van Crying Wood.

Luister naar rockmuziek en naar het interview met André en Henk Groote die nu samen "Met de muziek mee" presenteren bij VechtdalFM en luister naar Erwin Nijhoff:

Interview in Rocktrax 4feb2006 VechtdalFM

(Zaterdags 20.00-23.00 op VechtdalFM, Rocktrax door Arnold Compagner)

Ze haalden de top 40 als Geebros en als Air Bubble, maar zelf zijn de broers André, Henk en Ben Groote het meest te spreken over de band waar ze in 1970 hun energie in staken: Crying Wood.

De groep toerde anderhalf jaar intensief, er werd een album opgenomen, maar toen die op het punt stond te worden uitgebracht, viel de band uit elkaar. De opnamen bleven in de privé-archieven van André Groote.

Zaterdagavond kwam het er dan toch van, de opnamen werden gedraaid bij de lokale omroep VechtdalFM.

De drie broers, geboren in Groningen, opgegroeid in Apeldoorn en later woonachtig in Zwolle, bleken al vroeg met muzikaal talent begiftigd.

André (solozang), Henk (gitaar, zang) en Ben (drums, zang) begonnen als de Goldstar Brothers, scoorden als Geebros in 1968 een top-40 hit met "Henry the Horse" en herhaalden dat in 1976 als Air Bubble. Hun "Racing Car" werd een hit en een jaar later nam de groep deel aan de voorronden van het Nationale Songfestival. Drieminutenliedjes met een sterke vocale inbreng, dat was het handelsmerk van de broers. "De Everly Brothers waren onze eerste inspiratiebron". Maar in 1970 veranderde dat.

"Diverse dingen vielen samen." schetst Henk Groote. "We waren ons repertoire zat, zelf werd ik muzikaal beïnvloed door groepen als Pink Floyd. André was erg bezig met het milieu, wat ook in zijn teksten tot uiting kwam en we kregen er een organist bij die gewoon erg goed was.

"De nieuwe band, veelzeggend Crying Wood genoemd, trok zich een maand of drie terug in een oefenruimte in Wezep en werkte aan een heel nieuwe set, die de basis vormde voor een lp. De opnamen werden tussen de bedrijven door gemaakt in een hectisch jaar waarin de groep veel optrad.

"Het eerste concert was in Paradiso en daar vielen de monden echt open van verbazing, zo sterk was ons geluid veranderd" weet André Groote. Het vertrek van Ben Groote betekende een jaar later het einde: "Ik wilde niet met andere muzikanten verder" aldus Andre groote. "Ik zag veel groepen tobben met allerlei bezettingswisselingen, met alle ellende van dien. We waren kinderen van onze tijd. Je kunt merken dat het ruim dertig jaar geleden werd opgenomen, zegt Henk Groote, "Maar de intensiteit is er nog altijd" vult André groote aan "Het klinkt niet gedateerd". (bron: Hans Keesmaat)

De band Airbubble maakte in de jaren zestig en zeventig furore op de Veluwe en zaten 5 keer in de landelijke tipparade.

Eerst onder de naam Goldstar Brothers, later Geebros, Crying Wood, Caddilac, Balance Bull and Fish en Air Bubble.

Ze hadden een top 10-hit op nummer 9 met het nummer Racing Car en brachten in totaal dertig singles en twee elpees uit.

Enkele songs zijn piratenhits geworden:

Major Tom André Groote

Racing Car Air Bubble

Platenhoes

http://www.nldiscografie.nl/andra-groote

André Groote is te gast (Radio2 op 22 augustus 2006) bij de KRO - Het openluchttheater van het sentiment van het jaar 1972 op 22 augustus (presentator Marc Stakenburg).

André vertelt over zijn band van toen. De Apeldoornse formatie "Gee Bros" met zijn broer Henk maakte het wel erg bont, in een tijdsbestek van 10 jaar verandert de band van de gebroeders Groote zo'n 4 keer van naam.

In de Volkskrant lezen we dat Gee Bros binnenkort "Balance Bull and Fish" heet, nou die verandering heeft alles te maken met het singeltje Henry the Horse.

Hij zat samen met zijn broers in de band "Gee Bros", maar zij zullen zich binnenkort “Balance, bull and fish” noemen.

De band "Gee Bros" had namelijk al jarenlang te maken met een boycot van Radio Veronica, omdat deze zender niet de primeur had gekregen van hun single ‘Henry the horse’.

Luister naar het interview met André Groote:

KRO-openluchttheater-van-het-sentiment-1972

KRO openluchttheater van het sentiment 1972 radio2 op 22-08-2006

met een fragment van Henry the Horse

Platenhoes